×
PH HELSINGØR
7
6
5
4
3
2
1
OMRÅDE
OMRÅDER
FORSIDEHer bor viKontakterHvem er PH HelsingørHundens 10 budHoldtræningFotoalbum
Logo

Hårsækmider

Hårsækmider eller Demodexmider (Demodex canis) kan forårsage sygdommen Demodicose, der er en betændelsestilstand i hårrødderne. Hårsækmiden er en meget lille, aflang mide med 4 par ben som lever af afstødte hudceller, talg og lignende. Den er nærmest umulig at se med det blotte øje. Den er almindeligt forekommende hos sunde og raske hunde, hvor de ikke udgør noget problem, men hvis hunden har nedsat immunforsvar, kan den forårsage en betændelsestilstand i hårrødderne, der medfører at hunden taber hårene. Der kommer kløe og skældannelse. Ofte begrænser angrebet sig til ansigtet - især omkring øjnene og næsen - forben og poter, men det kan også brede sig til hele kroppen, så hunden får store skaldede områder med tendens til skorpedannelse og bakterieinfektioner.


Lette tilfælde af sygdommen rammer mest halvstore hvalpe og går oftest over af sig selv. Alvorlige tilfælde af sygdommen er vanskelige at behandle og stort set umulige at komme til livs. Der findes ingen godkendt medicin til behandling af Demodicose, men den kan forsøges bekæmpet ved intensiv udvortes behandling med f.eks. Ivomec mens en evt. bakterieinfektion i huden behandles med antibiotika.
Oftest ses  der  hårløse partier omkring øjnene. Miderne overføres fra tæven til hvalpene mens de dier. Det vides ikke, hvorfor nogen hunde rammes af sygsommen, men det formodes at tilbøjeligheden til nedsat imunforsvar er arvelig, hvorfor dyr med tendens til sygdommen ikke bør anvendes i avlen.